Gondoltam megosztom veletek az új találmányt, illetve nem új ez, csak számomra. :) Mivel nem nagyon iszom meg a tejet, már régebben is rizstejet vettem, hogy valamivel tudjam ezt pótolni főzelékekbe, habarásba, kakaóba stb. Kiderült, hogy ezt nagyon egyszerűen, házilag is elő lehet állítani. Mindenféle maggal működik a dolog, én eddig kesudióval és mandulával készítettem el. (A rizstej fejlesztés még folyamatban...:))
Vettem 50 g magot és 250 ml vizet.
5 percig áztattam a kesudiót.
Majd nekimentem turmixszal és kb. 1-2 percig kevertem. Mire ez lett belőle:Majd a kis szűrővel leszűrtem. Sajnos magától nem ment, így kicsit kevergetni kellett. A végén még átöntöttem egy teafilteren is, hogy a kisebb szemcséket is el tudjam a tejből távolítani.A maradék kesudiót fel lehet használni pástétomokhoz, süteményekhez. A személyes kedvenc a pestó. Egy gerezd fokhagyma, bazsalikom, só és a maradék pép és már kész is. :)
A kész tej pedig felhasználható magában, édesítve egy kis mézzel, vaníliával, kakaóval, sőt az én kedvencem a banános turmix a magtejből. Sok sikert hozzá!