Az egészséges táplálkozás

 2014.01.22. 08:35

Azon gondolkodtam, hogy hogyan is tudnám összefoglalni azt a rendszert, ami az évek alatt megfogalmazódott bennem az egészség, betegség, fogyókúra kapcsán. Ami számomra az egész témakört összekapcsolja, az az egészséges táplálkozás. És ha már így elérkeztünk ehhez a ponthoz, felvetődik a kérdés: mit hívok egészséges táplálkozásnak? A vega, a paleó, vegyes, nyers, zöldség, gyümölcs, tejmentes, böjtökkel kiegészített stb. étrendeket? Bárkinek, aki elkezd kutakodni a témában, feltűnhet, hogy nem egységes a kép. Az egyik tábor ezt mondja, a másik amazt. Mindenki a tapasztalatairól beszél, tehát mindenki igazat mond. Tudományosan szinte mindegyik étrend támogatható, de támadható is. Mi fogja eldönteni, hogy mit eszek?

Sajnos legtöbbször úgy gondoljuk, hogy az emberi test egy gép, és ehhez mérten kitalálunk egy táplálkozási rendszert, ami szerintünk egészséges. Ezzel nincs is semmi gond, hiszen megtettük az első lépést az egészségünk felé. A probléma ott jelenik meg, amikor felülírjuk a test jelzéseit. Nem vesszük figyelembe a test természetes intelligenciáját, amit semmiféle okoskodással nem lehet felülírni. A természetes intelligencia a végtelen lehetőségekben „gondolkodik”, mi pedig dobozokban, szilárd határokkal. Ha az aktuális dobozunkban nincs benne az a tápanyag, amire a szervezetünknek szüksége lenne, előbb vagy utóbb a jelzést is megkapjuk.

Tehát én mit nevezek egészséges táplálkozásnak? Olyan dinamikusan változó „rendszert”, amihez a test jelzései biztosítják a kapaszkodót. Nekünk semmit az égvilágon nem kell tudni, csak teljesen rá kell hangolódni saját magunkra, és megérezni, hogy mi az, ami erősít minket. Fontos tiszteletben tartani a határainkat, és bízni a természet intelligenciájában. Egyébként ugrálhatunk rendszerről rendszerre, sehol sem fogjuk megkapni azt, amire ténylegesen szükségünk van.

Címkék: betegség lélek fogyókúra

A bejegyzés trackback címe:

https://nourvilaga.blog.hu/api/trackback/id/tr515774612

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása