Az egészséges táplálkozás

 2014.10.10. 19:16

Mostanában sok mindenre lettem figyelmes, ami az egészséges táplálkozással kapcsolatos, szeretném ezeket a gondolatokat megosztani. Várom a hozzászólásokat. :)

Az egészséges táplálkozás fogalma nagyjából mindenkinek ismerős lehet. De mit is takar tulajdonképpen ez? Rengeteg féle ajánlás létezik, ami mind azt bizonygatja, hogy így kellene táplálkozni, ahhoz hogy egészségesek legyünk. De van egy probléma, méghozzá az, hogy ezek gyakran ellentmondanak egymásnak. Így egy mai átlagembert simán meg lehet keverni. Hiszen szinte minden ajánlásban vannak logikusnak tűnő dolgok. Nem tudom, hogy miért és kinek jó ez, de tény, hogy ezen a téren eléggé eluralkodott a káosz, az értetlenség és a félelmek.

Ha tőlem megkérdezik, mit tartok egészséges ételnek, akkor ezt felelem: azt amire a szervezetnek az adott pillanatban szüksége van. És hogy honnan fogjuk tudni, hogy mire van szüksége a szervezetnek? Megpróbálunk csendben lenni és érzékelni, hogy mi az, amit a testünk a jelenlegi állapotával jelezni akar. Vegyük például az elhízást. Mire figyelmeztet ez minket? Arra, hogy valamiért a természetes ízlelésünk és étvágyunk megváltozott, emiatt sokat eszünk. Hogy ez miért van? Ennek a hátterében sok minden lehet. Lehet érzelmi ok, lehet egy nehéz élethelyzet, lehet berögzült rossz szokás/szokások stb. Sajnos ezt csak egyénileg lehet kitalálni, hogy hol van a probléma. A háttérre önállóan is rá lehet jönni, mégpedig akkor, amikor éppen az étel után nyúlunk. Ilyenkor tudatosnak kell lenni, érzékelni, hogy éhesek vagyunk-e, vagy valami más miatt nyúlunk az étel után. Ha nem vagyunk éhesek, akkor már nagy eséllyel nyakon tudjuk csípni az okot is. Én pl. volt hogy azt éreztem, hogy most rögvest nasiznom kell, de nem voltam egyáltalán éhes. Amit éreztem az egyedüllét és belső üresség volt. Ezek egyikére sem jó a nasi. Ilyenkor szoktam válogatni azok között a tevékenységek között, amik feltöltenek pl. tánc, jóga, séta, meditáció, olvasás, kreatívkodás. Persze egyéni, hogy kit milyen tevékenység tölt fel, de ezek sokkal jobb alternatívák az evés helyett, hiszen fejlesztő hatásúak.

Mivel társadalmunkban általánossá vált a "kényelmesség", azaz minden téren az egyszerűbb utakat próbáljuk meg először választani, így mi sem egyszerűbb, ha rosszul érezzük magunkat, akkor édességgel, vagy sós rágcsákkal tömjük magunkat. De ez is általában egy berögzült rossz szokás, amivel semmit nem tudunk megoldani. De amíg nem vesszük észre, addig ezek a szokások, beidegződések és hiedelmek fognak minket irányítani.

Így van ez az egészséges táplálkozással is. Egyszerűbb egy ajánlást követni, mint a saját testünk jelzéseire hagyatkozni. Hogy miért? Mert már nem tudunk belülre figyelni. Ez nehéznek tűnik és félünk, hogy a testünk félrevezet minket. Pedig ez nem így van. A testünk pontosan tudja, hogy mire van szüksége az adott pillanatban. Ha megtanulunk figyelni rá, akkor értelmét vesztik az ajánlások, fogyókúrák, hiszen azt esszük, ami a legjobb nekünk. A természet tudja a dolgát, csak bíznunk kell benne.

 

Címkék: egészség lélek fogyókúra

A bejegyzés trackback címe:

https://nourvilaga.blog.hu/api/trackback/id/tr16741819

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása